Voor je op mag voor het praktijkexamen, moet je een tussentijdse toets afleggen. Dit is een manier om te meten hoe het met je rijvaardigheden zit. Het is daarnaast een goede voorbereiding op het rijexamen. In deze blog lees je meer over de doelen van de tussentijdse toets én over hoe zo’n toets daadwerkelijk gaat. Zodat je jezelf zo goed mogelijk op dit meetmoment kunt voorbereiden.
Een tussentijdse toets heeft vier doelen:
- kennismaken met het CBR;
- meten hoe ver je bent van/op het examenniveau;
- vrijstelling verdienen voor de bijzondere manoeuvres;
- en ervaren hoe het straks bij een rijexamen eraan toe gaat.
Tussentijdse toets als kennismaking met het CBR
De dag van een tussentijdse toets verloopt eigenlijk precies hetzelfde als straks de dag van je rijexamen. Ik kom je 45 minuten van tevoren ophalen en je rijdt zelf naar het CBR. Tijdes de rit heb je nog even de gelegenheid om de laatste puntjes op de i te zetten. En om vragen te stellen over dingen waar je zelf nog over twijfelt.
Eenmaal aangekomen bij het CBR, parkeren we de auto zodanig dat je makkelijk kunt wegrijden. Je moet 15 minuten van tevoren aanwezig zijn en we nemen dan plaats in de wachtruimte. Dit geeft je de gelegenheid om rustig te beginnen aan je toets.
Ontvangst door examinator
Zodra het tijd is, worden de kandidaten van die tijd naar de examenzaal geroepen. Meestal start je met meerdere kandidaten. De een heeft ook een tussentijdse toets, de ander een motorexamen en weer iemand anders heeft een regulier B rijexamen.
We nemen plaats aan de examen tafel waar de examinator jou ontvangt. Hij/zij controleert je identiteit en gaat je nu vertellen hoe de toets in z’n werk gaat.
Meten hoe ver je bent van/op het examenniveau
Na het begingesprek gaat je toets echt beginnen. We lopen gezamenlijk naar buiten en na een ogentest mag je naar de lesauto lopen. Je voert hier de controle uit zoals geleerd en je krijgt wat vragen over de auto. Dit kunnen controlevragen zijn over de banden, waar je op moet letten of over de binnenkant van de auto: spiegels afstellen, controlelampjes, de juiste zithouding etc.
Dat begin echt je rit. De examinator neem plaats waar normaal ik zit, ikzelf neem plaats achter de bestuurdersstoel, dus achter jou.
Je rijdt dan ongeveer 35 minuten in het verkeer: zelfstandig, veilig en zo vlot mogelijk. Tijdens deze rit zul je 10-15 minuten zelfstandig moeten rijden en voer je meestal twee bijzonder manoeuvres uit. Tevens kan de examinator jou vragen een situatie te beschrijven: de zogenaamde situatiebevraging.
Situatiebevraging
Je geeft een beschrijving en je motiveert je keuzes aan de hand van de examenonderdelen, voertuigbeheersing, veiligheid, doorstroming, milieu of sociaal rijgedrag. Meestal vraagt de examinator een beschrijving te geven van twee onderdelen. Na ongeveer 35 minuten keer je terug naar het CBR.
Eenmaal binnen krijg je feedback van de examinator. Hij zal je verbetertips en adviezen geven voor een hogere slagingskans tijdens het rijexamen. Tevens hoor je dan of je vrijstelling verdiend hebt voor de bijzonder manoeuvres.
Vrijstelling voor bijzondere manoeuvres verdienen
Heb je de bijzonder manoeuvres goed gedaan tijdens je tussentijdse toets? Dan hoef je deze niet meer te doen tijdens je examen – wel zo prettig dus. Ik merk dat een verdiende vrijstelling voor veel kandidaten een enorme opluchting is.
Ervaren hoe het straks bij een rijexamen eraan toe gaat
Door de tussentijdse toets te doen, ervaar je hoe een echt rijexamen gaat. Dit geeft vertrouwen en inzicht in waar je nog aan moet werken tot het zover is.
De examinator weet natuurlijk dat je nog niet klaar bent met je opleiding, dus hij/zij begrijpt best dat er iets mis kan gaan. De examinator mag – in tegenstelling tot het echte praktijkexamen – je tijdens de tussentijdse toets af en toe coachen.
Wil je meer weten over de tussentijdse toets? Neem dan gerust contact op met rijinstructeur Tom Luijten van Leswereld. En lees ook eens hoe je jezelf goed voorbereid op het theorie-examen.