Home < Blog < Hoe je jezelf kunt voorbereiden op het theorie-examen

Hoe je jezelf kunt voorbereiden op het theorie-examen

theorie rijbewijs voorbereiden, leren voor theorie-examen, voorbereiden theorie-examen

Jezelf voorbereiden op het theorie-examen? Goed gereedschap en voorbereiding is het halve werk. Als je aan je theorie gaat beginnen, zorg er dan allereerst voor dat je het juiste oefenmateriaal hebt, dat up-to-date is. Je theorie-examen bestaat in de basis uit:

  • Leren
  • Reserveren
  • Examen doen

Voorbereiden theorie-examen, stap 1: leren

Zorg ervoor dat je goed de begrippen snapt, de verkeersborden kent, en regels van de voorrang en het afslaan op kruispunten ken en snapt. Daarnaast is het ook belangrijk dat je snelheden binnen en buiten de bebouwde kom heel goed kent, en afmetingen en het gebruik van de autogordel niet te vergeten al deze zaken zijn belangrijk.

8 seconden tijd
De andere lesstof is ook belangrijk, maar bovenstaande nóg belangrijker. Zodra je de lesstof goed kent begin je met het oefenen van proefexamens. Schakel eerst de ‘8 seconden tijd’ uit, zodat je stapsgewijs leert te wennen aan de wijze van examineren. Nadat je een aantal keren een voldoende-proefexamen hebt afgelegd, schakel dan de ‘8 seconde tijd’ in, zodat je oefent om de vragen op tijd te beantwoorden.

Deze examens kun je op internet of uit het boek leren. Zorg er wel voor dat je voldoende proefexamens oefent.

Stap 2: reserveren

Een heel logische stap eigenlijk, maar deze mag niet onderschat worden. Plan je examen tijdig vooruit, dan zit er ook wat druk achter wat betreft het leren en proefexamens maken. Hou met reserveren altijd rekening met een wachttijd van twee à drie weken.

En stap 3: examen doen

Neem op de dag van het examen een buddy mee. Degene kan je misschien gerust en stellen en die kan je nog wat ondersteunen op de momenten vlak voor je examen. Zorg ervoor dat je op tijd bent en meld je minimaal 15 minuten van tevoren bij de incheckbalie.

Hier zie je een beschrijving van hoe je je theorie moet gaan doen en je kunt in dit filmpje zien hoe een theorie-examen verloopt:

Het moment van je theorie-examen
Laat je tijdens het theorie-examen laat je niet afleiden door andere mensen die bezig zijn met een theorie-examen, maar focus je op je eigen examen. Op het moment dat je twijfelt over een vraag, denk goed na en vertrouw op je eerste ingeving, want die is meestal juist.

Veel succes met je theorie-examen! Kun je wat hulp gebruiken? Misschien is een theoriecursus wel wat voor jou. Trouwens, als je theorie-examen afgelopen is krijg je direct de uitslag.  Ben je geslaagd? Bewaar de uitslag dan goed. Sla deze bijvoorbeeld op je telefoon op.

Meer weten of voorbereiden? Lees dan:
Voorbereiden op je tussentijdse toets: zo doe je dat
Voorbereiden op je praktijkexamen: zo doe je dat