Wat is het verschil tussen een rotonde en een verkeersplein? Tot vlak voor de jaarwisseling stond ik hier nooit bij stil. Onlangs bezocht een oudere man mijn website. Hij vroeg zicht af of het Keizer Karelplein een rotonde of een verkeersplein is. Ik weet dat het een verkeersplein is, maar waarom…? Dat wist ik niet.
Verschil rotonde en verkeersplein: CROW legt het uit
Na enig speurwerk bleek dat er in de wet geen duidelijke definitie staat van wát nu precies een rotonde is. Uiteindelijk kwam ik terecht bij CROW: een onafhankelijke kennisorganisatie voor infrastructuur, openbare ruimte en verkeer en vervoer. Praktische kennis, direct toepasbaar.
De projectmanager Verkeer en Vervoer vertelde wat CROW aanbeveelt aan gemeenten; hoe rotonden en verkeerspleinen aangelegd moeten worden.
Op de rotonde heb je altijd voorrang
In de praktijk is er een verschil: op een rotonde geniet je altijd voorrang als je erop zit. Dit is in Nijmegen niet bij het Keizer Karelplein, Takenhofplein en niet bij het Steve Bikoplein. Daarom zijn dit typische verkeerspleinen. Goed voor leerlingen om te weten tijdens hun rijles in Nijmegen.
Is er verder een verschil tussen een rotonde en een verkeersplein?
Hierover is wat onduidelijkheid. Op de website verkeersmaatregelen.nl staat deze uitleg: ‘In Nederland is dit als volgt geregeld: na de wijziging van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens (RVV) is in 1996 het begrip verkeersplein verdwenen en vervangen door rotonde.’
Waarom een rotonde-verkeersbord bij een verkeersplein?

Er zit nog iets vreemds aan: als er een verschil is, waarom wordt het Nederlandse verkeersbord D1 dan bij verkeerspleinen geplaatst? De uitleg op de website gaat verder: ‘Voor 1996 diende een verkeersplein aangeduid te worden met bord D1 (rotonde, verplichte rijrichting). Deze situatie is dus aangepast waardoor verkeerspleinen vanaf dan aangeduid dienen te worden met borden C4 (verplichte rijrichting).’

Misschien is het bord in strijd met de plaatselijke situatie (bijvoorbeeld Keizer Karelplein), toch snap ik dat de gemeente Nijmegen ervoor kiest om deze borden bij verkeerspleinen te plaatsen. Hierdoor mogen bestuurders van motorvoertuigen niet anders dan RECHTS rijden bij nadering en op het verkeersplein. Ook mogen ze bij nadering en op het verkeersplein elkaar niet RECHTS inhalen. Dit komt denk ik de doorstroming te goede.
Keizer Karelplein en Takenhofplein: geen rijstrookmarkering
Overigens heb ik de gemeente Nijmegen gevraagd waarom de gemeente niet kiest voor rijstrookmarkering bij het Keizer Karelplein en het Takenhofplein (terwijl CROW dit wél aanbeveelt). Ik wacht nog op een antwoord. Zodra ik meer weet, laat ik dat natuurlijk even weten.
Update: ik heb bij de gemeente nagevraagd waarom het Keizer Karelplein en het Takenhofplein geen rijstrookmarkering hebben. Lang verhaal kort: volgens de gemeente zou wijziging/herinrichting van de pleinen de verkeersveiligheid eerder verminderen dan verbeteren, omdat bestuurders in de regio nu eenmaal gewend zijn aan de huidige situatie.
Blijft de vraag alleen of dit ook zo fijn is voor mensen die niet eerder op het Keizer Karelplein en Takenhofplein gereden hebben…