Home < Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Rijlessen is heel leuk maar kan ook ontzettend spannend zijn. Je gaat tenslotte iets doen wat je nog nooit hebt gedaan. Hieronder geven we antwoord op vragen die wij regelmatig van onze cursisten krijgen. Misschien helpen ze jouw ook al. Staat je vraag er niet bij? Stel hem gerust.

Meestal kun je binnen twee weken beginnen met je eerste rijles. Soms hanteren we een wachtlijst. Dit heeft meestal te maken met bijzondere omstandigheden, zoals corona.

Ook kan het zijn dat je wat langer moet wachten vanwege je eigen beschikbaarheid. Als je bijvoorbeeld alleen in de avonden en/of op zaterdagochtend kan, zou het kunnen zijn dat het iets langer duurt voordat je kunt starten met rijlessen.

Wij geven iedere werkdag van 8:00 – 12:00 uur en van 13:00 – 17:00 uur rijlessen.

  • Op maandag, dinsdag en op donderdag lessen we indien nodig ook ’s avonds van 18.30 – 20.30 uur.
  • Op zaterdag lessen we van 8.00 – 17.00 uur.

Deze vraag krijgen wij heel vaak. Eigenlijk is het antwoord ‘geen idee!’. Niemand kan voorspellen hoeveel rijlessen je uiteindelijk nodig hebt. Dit hangt van heel veel factoren af, zoals leeftijd, je leersnelheid, je aanleg, persoonlijke en mentale omstandigheden, of je al eerder hebt gereden etc.

Het CBR heeft een aantal jaren geleden een enquête gehouden onder geslaagden.Hieruit bleek dat de gemiddelde Nederlander minimaal 39 rijlesuren nodig heeft om een goede kans te maken om de eerste keer te slagen voor het rijexamen. Let wel, dit is over heel Nederland.

Jij doet je examen in Nijmegen en deze stad telt minimaal zes zeer moeilijke rotonden. Deze moet je door en door kennen en dit heeft extra tijd nodig. Bij ons hebben de kandidaten daarom vaak minimaal 47 lesuren nodig. Hier vind je trouwens handige video’s over hoe je die Nijmeegse rotonden het beste kunt rijden.

Geen 50 minuten, geen 55 minuten, maar gewoon een heel uur. Dus 60 minuten!

Jazeker, dat kan. Je lest dan meestal zelfs veel sneller en effectiever.

Een tussentijdse toets is een soort proefexamen. Je maakt kennis met het CBR en je krijgt een indruk hoe een echt praktijkexamen gaat. Als je tijdens deze toets de bijzondere manoeuvres voldoende uitvoert, kun je één keer vrijstelling hiervoor verdienen bij het praktijkexamen.

Bij ons kun je beginnen met praktijklessen voordat je jouw theoriebewijs behaald hebt. Het is wel belangrijk om zo snel mogelijk je theorie te halen, zodat je sneller en effectiever lest.

Je hebt drie dingen nodig: (1) aantoonbare rijgeschiktheid, (2) het theoriebewijs en natuurlijk (3) het praktijkexamen.

Net als het aantal rijlessen is de duur van de moeilijk te voorspellen. De meeste kandidaten zijn een half jaar tot één jaar bezig.

Je kunt op ruim 20 locaties door heel Nederland theorie-examen doen. De dichtstbijzijnde locaties zijn: Arnhem en Venlo-Blerick.

Ook hier kunnen wij eigenlijk geen antwoord op geven. Dit hangt van heel veel factoren af. Voordat je bij ons praktijkexamen doet, leg je altijd eerst een tussentijdse toets af. Aan de hand van het resultaat bepalen we samen wanneer je klaar bent voor het examen.

Onder normale omstandigheden zijn is gemiddelde wachttijd voor een theorie-examen 2 tot 3 weken en voor een praktijkexamen 6 tot 7 weken. In de coronaperiode kan dit helaas behoorlijk oplopen. Neem contact met ons op en wij kunnen je hierover verder  informeren.

Helaas, wij rijden niet op adressen. Wij willen graag de lestijd nuttig besteden zonder dat je veel heen en weer moeten rijden. Het zogenaamde taxiën. Dit komt ook je eigen lessen ten goede. Hierdoor kun je steeds de volledige 60 minuten besteden aan het oefen van vaardigheden. Er is een pick-up-point:

  • Bij de rijschool Sangershof 11, 6581 GZ te Malden

Jazeker, wij hebben twee lesauto’s: een schakel en een automaat. Dus mocht het schakelen op één of andere manier niet lukken kun je gemakkelijk over stappen op de automaat.