Home < Blog < Takenhofplein en Keizer Karelplein: wel of geen rijstroken?

Takenhofplein en Keizer Karelplein: wel of geen rijstroken?

Zeker voor beginnende en voor in Nijmegen onbekende bestuurders zijn ze niet favoriet: het Takenhofplein en het Keizer Karelplein in Nijmegen. Voor hen kan het nogal een klus zijn om deze rotondes te benaderen – en dat heeft te maken met onduidelijkheid over de rijstroken.

Wat het extra lastig maakt, is dat het allebei drukke rotondes zijn; het Takenhofplein  en het Keizer Karelplein  zijn allebei belangrijke verkeersaders van de stad. Hebben deze rotondes (duidelijke) rijstroken nodig?

Keizer Karelplein
Als je kijkt naar het Keizer Karelplein, dan hebben de Oranjesingel, de Graafseweg en de Van Schaeck Mathonsingel ieder twee rijstroken om voor te sorteren voordat je de rotonde om rijdt. De Sint Annastraat en de Nassausingel daarentegen hebben ieder drie rijstroken, waarvan bij de Nassausingel één strook bestemd is voor lijnbussen. Dat moet je bij het benaderen van de rotonde allemaal maar net weten.

rijschool-nijmegen_keizerkarelplein_autorijschool-nijmegen 

Takenhofplein
Het Takenhofplein ligt bij winkelcentrum Dukenburg. Deze rotonde lijkt veel op het Keizer Karelplein, alleen dan kleiner en met vier afslagen. Wat hier opvalt, is dat op drie toeleidende wegen ieder drie rijstroken hebben om voor te sorteren. De vierde toeleidende weg is de IJpenbroekweg, deze heeft maar twee rijstroken om voor te sorteren. Dit is nogal verwarrend voor sommigen.

Op zowel het Keizer Karelplein als het Takenhofplein zijn er geen rijstroken op de rotonde zelf. Zou het aanbrengen van deze rijstrook-indeling de kans op een aanrijding verkleinen? Of is er een andere, betere oplossing? Ik ben erg benieuwd naar jullie mening!

rijschool-nijmegen_takenhofplein_1-autorijschool-nijmegen