Echte bergen kennen we in Nederland niet, toch kom je heuvels op verschillende plaatsen tegen, zoals in Groesbeek. Sommige bestuurders vinden het maar lastig rijden op zo’n heuvel. Welke snelheid moet ik aanhouden en welke versnelling moet ik kiezen? Voordat je het weet rij je te hard of ga je in ondertoeren de bult op.

 

De Groesbeekse heuvels benader je zo

Als je de heuvel oprijdt, moet je tijdens het opschakelen iets verder in het toerenbereik doorschakelen. Tussen de 2500-3000 toeren, normaal is het 2000-2500. Bij het afrijden van een heuvel schakel je juist eerder op naar de volgende versnelling tussen de 1500-2000 toeren. Door steeds ver van te voren in te schatten hoe steil de heuvel is, heb je ruim de tijd om je keuze te maken. Deze rijstijl zal je zeker van pas komen als je later een keer op vakantie gaat en echt in de bergen gaat rijden.

 

Doe steeds meer ervaring op

Door regelmatig met je rijlessen in een heuvelachtig gebied te rijden ervaar je zelf hoe je het beste kunt rijden. De basis is de versnelling die je gebruikt om de heuvel op te rijden: die gebruik je ook bij het afrijden van de heuvel. Doe je dit niet, dan kunnen de remmen oververhit raken als je de verkeerde versnelling hebt gekozen en te hard de heuvel afrijdt.