Home < Blog < Rijden onder invloed: wat moet er gebeuren?

Rijden onder invloed: wat moet er gebeuren?

De laatste tijd valt het me steeds vaker op dat autobestuurders onder invloed van alcohol achter het stuur gaan zitten. Zo ook laatst, toen een beschonken vrouw in Groesbeek met haar auto een kledingzaak binnenreed en voor flinke schade zorgde.

Rijden onder invloed: ik begrijp het niet, want de gevolgen zijn meestal niet te overzien. Zo ook laatst, toen een beschonken vrouw in Groesbeek een kledingzaak binnenreed. Wie doorklikt op dit artikel van de Gelderlander, kan zien dat de schade aanzienlijk is.

Navraag van een deskundige bij de Bovemij verzekeringen te Nijmegen leert dat, na uitbetaling van de schade door de verzekeringsmaatschappij, de autobestuurder alle kosten moet terug betalen. Waarom dan toch dit risico nemen als automobilist?

Fietsers met drank op
Niet alleen bestuurders van een auto rijden vaak onder invloed, ook fietsers kunnen behoorlijk wat op hebben. Op een of andere manier leeft er in onze samenleving het beeld dat autorijden onder invloed niet verstandig is, terwijl met drank op fietsen wél normaal is. De risico’s lijken mij niet minder.

Want stel: je bent een automobilist en je wordt ineens geconfronteerd met een beschonken fietser. Wat dan? Bij een aanrijding is de bestuurder van de auto vaak de sigaar. Ergens voelt dit onrechtvaardig; natuurlijk moet vooral de automobilist rekening houden met kwetsbare weggebruikers, maar fietsen in beschonken toestand lijkt me zeker niet wenselijk.

Politiecontrole
Ik vraag me af hoe het komt dat we het in ons land normaal lijken te vinden dat je met drank op mag fietsen, en hoe komt het dat de politie nauwelijks of nooit fietsers controleert op drankgebruik. Fietsers kunnen namelijk ook, direct of indirect, voor flinke schade zorgen.

Wat vinden jij ervan? Ik ben benieuwd naar je reactie!
alcohol-verkeer-rijschool-leswereld-autorijschool-nijmegen-mook-groesbeek-malden