Home < Onze werkwijze

Onze werkwijze

Rijschool Leswereld biedt rijlessen voor iedereen. Bij onze rijschool in Malden melden zich meestal de onderstaande kandidaten aan:

  • Nieuwe leerlingen die net starten met hun rijopleiding
  • Kandidaten die elders gestart zijn met rijlessen en bij ons hun rijopleiding willen voorzetten
  • Mensen die op zoek zijn naar routine rijlessen
  • Kandidaten die in verband met rijbewijsverlenging een rijtest moeten doen

Wat vind je op deze pagina?

Nieuwe kandidaten die net starten met hun rijopleiding

Na het eerst contact spreken we een vrijblijvend kennismakingsgesprek af. Dit gesprek duurt ongeveer één uur. Tijdens het gesprek hebben de kandidaat en eventueel de ouders of verzorgers de gelegenheid om kennis te maken met de rijinstructeur en onze lesmethode. Aangezien wij gebruik maken van een unieke lesmethode is het van belang dat we tijdens het gesprek kijken of deze methode echt bij de kandidaat past.

We maken gebruik van de lesmethode Rijopleiding In Stappen, een lesmethode ontwikkeld door het CBR.

Je leert tijdens je rijopleiding rijden aan de hand van vier modules. Dit doe je stap voor stap. Dit betekent dat tijdens iedere les één of meerdere onderdelen centraal staan die je gaat oefenen. De lesstof is logischerwijs opgebouwd van makkelijk naar moeilijk. Heb je een bepaald onderdeel onder de knie, dan ga je verder met het volgende onderdeel. Hieronder een voorbeeld van een lesonderdeel (scripts).

Scannen

“Goed kijken (scannen) is de basis van veilig autorijden. Ook al ben je technisch nog zo’n goede bestuurder, als je niet ziet wat er gebeurt in het verkeer, ben je een gevaar op de weg”.

Goed scannen moet je leren. Daar begin je eigenlijk al de eerste rijles mee. Ver vooruitkijken maakt het sturen een stuk makkelijker. Eigenlijk komt bij alle onderdelen van je rijopleiding het scannen weer aan bod. Of dit nu met remmen, schakelen of een kruispunt naderen is.  De basis is steeds scannen.

Hoe ziet zo’n rijles over scannen er dan uit? De voorgaande les krijg je te horen dat we de volgende rijles het script scannen als lesstof gaan behandelen. Jij leest het hoofdstuk door uit je RIS boek en bereidt je voor. Voor aanvang van de rijles over scannen krijg je de gelegenheid om vragen te stellen. We stellen gezamenlijk een lesdoel vast en gaan, eventueel na een stuk uitleg, oefenen met praktische oefeningen. 

Er zijn heel veel manieren om het scannen te trainen. Bijvoorbeeld door iedere keer tijdens het rijden te benoemen wanneer je in de verte verkeerslichten ziet. Een volgende stap kan het aangeven van de kleur van de verkeerslichten of het aantal rijstroken zijn.

Kort samengevat ziet een lesonderdeel er als volgt uit:

  1. Lesonderdeel voorbereiden
  2. Ruimte voor het stellen van vragen
  3. Gezamenlijk lesdoel formuleren
  4. Trainen aan de hand van praktische oefeningen
  5. Nabespreken en veel blijven herhalen

Zie ook voor meer info over de RIS: Kennisplatform CROW

rijles in Nijmegen, rijles Keizer Karelplein

Kandidaten die elders gestart zijn met rijlessen en bij ons hun rijopleiding willen voorzetten

Voor deze kandidaten is er altijd sprake van maatwerk. De een heeft 5 lessen gehad, de ander 10 en een ander is reeds op examen geweest. Als vuistregel maken we in de rijopleiding onderscheid tussen leerlingen die al wel of nog geen examen hebben gedaan.

Wel examen gedaan

Bij leerlingen die examen hebben gedaan, gaan we er vanuit – in de praktijk blijkt dit helaas bijna altijd niet zo te zijn – dat ze alle examenleerstof hebben gehad. Wij nodigen de leerling uit voor een intake videorijtest. Dit gaat als volgt te werk. We gaan na een korte kennismaking 40-45 minuten rijden met een videocamera achterin de lesauto. Na de rit bekijken we gezamenlijk de beelden en krijg je feedback op de punten die nog verbetert kunnen worden.

Vervolgens maken wij een vrijblijvend adviesverslag aan de hand van het kennismakingsgesprek, de videorijtest en indien aanwezig de vorige examenuitslag(en). Na het lezen van het verslag kan de kandidaat kiezen om wel of niet over te stappen naar onze rijschool in Malden. Zie voor het actuele tarief van een intake videorijtest deze pagina.

Geen examen gedaan

Bij leerlingen die nog geen examen hebben gedaan, spreken we een intakerijles af. Tijdens deze les zullen we de leerling een aantal opdrachten laten uitvoeren. Bijvoorbeeld stoppen en wegrijden. Zodat wij een goed beeld krijgen van het instapniveau. 

Na de intakerijles maken wij een vrijblijvend adviesverslag aan de hand van het kennismakingsgesprek en de intakerijles. Na het lezen van het verslag, kan de kandidaat kiezen om wel of niet over te stappen naar onze rijschool in Malden. Het tarief van een intakerijles, staat gelijk aan een losse rijles. Zie voor het tarief van een intake videorijtest de actuele prijzen deze pagina.

rijles mook, rijles molenhoek

Kandidaten die op zoek zijn naar routine rijlessen

De drukte op het Keizer Karelplein in Nijmegen of ’s nachts de weg op in de bosrijke omgeving van Mook en Groesbeek: het kunnen situaties zijn die ervoor zorgen dat sommige mensen niet meer achter het stuur durven te kruipen.

Leswereld heeft een opfriscursus voor rijden zonder spanning. Deze cursus kan één rijles zijn of een aantal lessen, afhankelijk van wat je nodig hebt. Waarom Leswereld dit aanbiedt? Omdat veel mensen bepaalde rijvaardigheden erg spannend vinden of er moeite mee hebben. Leswereld helpt je graag om spanning tijdens het rijden te overwinnen.

Opfriscursus autorijden: rijvaardigheden oefenen

Voor de opfriscursus kijken we samen naar waar je moeite mee hebt. Of het nu om de bediening van de auto gaat, goed parkeren of vlekkeloos over een drukke rotonde rijden. Afhankelijk van wat je wilt leren, maken we een duidelijk plan van aanpak en werken we toe naar spanningsvrij rijden.

Benieuwd of dit iets voor jou is? Daar komen we samen achter door middel van een intakegesprek. Na het intakegesprek ontvang je van de rijschool een link, waarmee je online het intakeformulier kunt invullen. Aan de hand van het intakegesprek (meestal telefonisch) en het intakeformulier maken wij een plan van aanpak voor je, zodat de lessen op een zinvolle manier ingevuld worden.

Kandidaten die in verband met rijbewijsverlenging een rijtest moeten doen

Ook bij deze kandidaten is maatwerk de regel. Kandidaten melden zich aan om wat lessen te volgen vanwege een rijtest die ze moeten doen met uiteenlopende redenen. Het feit dat de kandidaat een rijtest moet doen kan te maken hebben met leeftijd of medische of mentale oorzaak hebben. Je kunt je voorstellen dat de benadering dan ook bij iedereen anders is.

Aan de hand van de documentatie van het CBR die we graag willen inzien, kunnen wij mede bepalen hoe wij de kandidaat het beste kunnen voorbereiden op de rijtest. Een belangrijk onderdeel hiervan is dat we de afrijlocatie voor de rijtest gaan bekijken tijdens een rijles. Soms moet de rijtest in een lesauto afgelegd worden. Bij Leswereld is het mogelijk de lesauto te huren. Zie voor de actuele prijzen van de huur van de lesauto voor een rijtest de tarievenpagina.

Lessen in een automaat

De automaat is de toekomst. Veel mensen hebben al een automaat en met de opkomst van de elektrische auto zullen dat er de komende jaren nog veel meer worden. Bij Rijschool Leswereld geven we daarom les in een automaat. 

Rijden in een automaat is een stuk veiliger dan rijden in een schakelauto. Doordat je tijdens het rijden minder handelingen moet verrichten, hoef je je aandacht minder te verdelen en kun je je beter focussen op het verkeer. Hierdoor wordt rijden in een automaat vaak als prettiger ervaren. Een bijkomend voordeel is dat je gemiddeld 7-10 lesuren minder nodig hebt, voor het behalen van een automaat rijbewijs, oftewel rijbewijs B met code 78, ten opzichte van een rijbewijs voor een schakelauto. Dit levert al gauw een besparing van €450 tot €500 op! 

Meer weten?

Ben je nieuwsgierig geworden naar onze werkwijze of wil je nog meer informatie, neem gerust contact met ons op of gebruik de formulieren hieronder.