Home < Blog < Onderzoek: je rijbewijs halen in Nijmegen is extra knap

Onderzoek: je rijbewijs halen in Nijmegen is extra knap

Je rijbewijs halen is hoe dan ook een mijlpaal. En het is zelfs een extra knappe prestatie wanneer je het in Nijmegen behaald hebt.

Onlangs onderzocht Omroep Gelderland in welke Gelderse plaats je de meeste kans hebt om al de eerste keer te slagen voor rijexamen. En in dat onderzoek komt Nijmegen er het beroerdst uit: 47% van de kandidaten slaagt in één keer voor het rijexamen.

De beste ‘slagingsplaatsen’
Wie het snelst zijn of haar rijbewijs wil halen, kan volgens het onderzoek beter in Apeldoorn of Zutphen afrijden. In beide plaatsen ligt het slagingspercentage (bij de eerste keer) op 57%. Voor wie van plan is om rijlessen te volgen in Nijmegen en omgeving: geen paniek.

Leswereld heeft namelijk een bovengemiddeld slagingspercentage. Ruim 70% van de kandidaten haalt bij Leswereld de eerste keer al het rijbewijs. Cijfers zeggen niet alles, maar het percentage is wel 23% dan het gemiddelde in Nijmegen en omgeving. En dát zegt wel iets.

Waarom Nijmegen?
Toch blijft Leswereld met een vraag zitten: hoe kan het dat Nijmegen zo laag scoort ten opzichte van andere plekken in Gelderland? Wat mij betreft is Nijmegen een even ‘moeilijke’ sta om rijexamen in te doen als bijvoorbeeld Apeldoorn of Zutphen. Ook rij ik, tenzij de leerling dit liever niet heeft, mee tijdens het rijexamen. Dit verschilt niet met hoe het gebeurt in andere plaatsen.

Wordt er dan strenger geëxamineerd in Nijmegen? Nee, dat denk ik zeker niet. Ik ben sinds 1988 rijinstructeur, dus ik mag zeggen dat ik al een behoorlijk tijdje meer loop en dat de huidige manier van examineren op een valide wijze plaatsvindt. Het kan natuurlijk voorkomen dat er geen klik is tussen de examinator en leerling, maar dit kan overal in Nederland het geval zijn.

Niet ‘examen-rijp’
Conclusie: ik weet niet wat de oorzaak is van het lagere slagingspercentage in Nijmegen. Het enige vermoeden dat ik heb, is dat veel kandidaten hier te vroeg op examen gaan – en nog niet ‘examen-rijp’ zijn. Het kan daarom zeker geen kwaad om een paar lessen extra te nemen. Bereid je daarnaast goed voor op je examen, ongeacht in welke plaats je afrijdt.

Ik ben benieuwd: weet jij waarom Nijmegen lager scoort als het gaat om slagen voor het rijbewijs? Ik hoor het graag!

CBR-logo-rijschool-leswereld-malden-nijmegen