Home < Blog < Leswereld geschokt door nieuws over sjoemelende rijscholen

Leswereld geschokt door nieuws over sjoemelende rijscholen

De voorbije dagen was het groot nieuws: een aantal rijscholen maakt zich schuldig aan gesjoemel bij zogenaamde ‘turbo-theoriecursussen’. Onbegrijpelijk, wat rijschool Leswereld betreft. Het rijexamen gaat op de schop, heeft het CBR al aangekondigd.

In de turbo-theoriecursus krijgen leerlingen trucjes om zo het theoriebewijs in één keer te halen, zelfs als je amper iets van de verkeersregels weet.

Maatregelen van CBR
Het CBR wil examinatoren tijdens het praktijkexamen laten doorvragen op de theoretische kennis van de leerling, om zo kennis van de verkeersregels te testen. Ook laat het CBR door een extern bureau de 4000 bestaande theorievragen doorlichten, om te controleren of de vraagstellingen niet uitnodigen tot ezelsbruggetjes.

Nu kun je jezelf afvragen of dit eerder had moeten gebeuren. Andersom kan de vraag zijn wat het oplevert. Een examinator vraagt de leerling naar theoretische kennis: en dan? Stel dat je als examenkandidaat op dat moment geen goed antwoord kunt geven, telt dit dan mee in de eindbeoordeling? En als dit zo is, wordt het praktijkexamen hiermee dan niet onnodig verzwaard?

Theorie de basis
In de wettelijke exameneisen is niets terug te vinden over het toetsen van deze kennis. Ik vraag me dan ook af of deze maatregel van het CBR toegestaan is. Neemt niet weg dat goede kennis van verkeersregels de basis is. Ook bij Leswereld moet een leerling daarom gedegen theoretische kennis hebben voor hij/zij op mag voor het praktijkexamen. Alleen heb ik nu de indruk dat het CBR te impulsief reageert.

Wat vind jij? Is het goed dat er tijdens het praktijkexamen wordt doorgevraagd op theoretische kennis? Ik ben benieuwd naar je reactie.

cbr-rijschool-leswereld-nijmegen-mook-groesbeek-malden-theorie-gesjoemel