Home < Blog < Hoogleraar Utrecht: ‘Schaf het rijexamen af’

Hoogleraar Utrecht: ‘Schaf het rijexamen af’

Het rijexamen: belangrijk en spannend voor wie het moet afleggen, maar volgens een hoogleraar slechts een momentopname. Zijn mening? Schaf het rijexamen maar af.

Peter-Jan Engelen, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, windt er geen doekjes om. In een opiniestuk  stelt hij dat het rijexamen achterhaald is. Volgens hem moeten rijscholen leerlingen over een langere periode blijven toetsen, om zo goed te kunnen oordelen over ieders rijkwaliteiten.

Examenvrees
Als rijinstructeur van Leswereld vraag ik me geregeld af of we in Nederland misschien anders zouden moeten examineren. Vaak maak ik mee dat leerlingen tijdens de rijles voldoende rijvaardigheden laten zien, maar dat ze tijdens het rijexamen niet helemaal vlekkeloos rijden.

Vaak komt dit door spanning of zelfs angst. Dit is overigens één van de redenen dat er bij Leswereld ook extra aandacht is voor rijden zonder spanning  en voor omgaan met rijangst of faalangst.

Nieuwe rijexamens?
In 2017 zal de vorm van examineren anders zijn, zoveel is zeker. En van wat ik gehoord heb, gaat het veel lijken op de RIS-toets (Rijopleiding in Stappen). Een rijbewijs in duidelijke stappen behalen is iets waar ik een voorstander van ben.

Misschien is het een idee om, net als bij het motorrijexamen, op meerdere momenten te toetsen: eerst bediening en beheersing van het voertuig, dan zelf rijden (vooral binnen de bebouwde kom) en tot slot de moeilijke opgaven.

Wat vind jij? Moet het rijexamen blijven zoals het is? Of is er een andere manier van toetsen nodig? Laat vooral een reactie achter!

CBR