Home < Blog < Hoe gaat een rij examen eigenlijk?

Hoe gaat een rij examen eigenlijk?

Gisteren is Yunah voor zijn rijbewijs geslaagd!!

Hoe gaat zoiets nou? Het lijkt mij wel leuk om jullie mee te nemen hoe zo’n examen dag verloopt.

De dag voor het rij examen was ik de auto grondig en controleer ik de banden en alle vloeistoffen zodat de auto tip top in orde is.

De volgende ochtend moet ik vroeg opstaan daar het examen om 08:00 uur is en we dus om 07.45 uur bij het CBR moeten zijn.

Yunah is keurig op tijd en nadat hij de stoel en spiegels goed heeft afgesteld controleren we of hij alles bij zich heeft: Werkboek, oproepbrief en ID\Paspoort. De verlichting wordt natuurlijk ook nog gecontroleerd.

Eenmaal aangekomen op de examenlocatie parkeert Yunah de auto netjes achteruit in het vak, zodat hij straks makkelijk kan wegrijden.

Dan gaan we naar binnen. Stipt om 08.00 uur wordt omgeroepen dat de  kandidaten naar binnen mogen.

Wij moeten naar tafel nummer 10, waar de examinator al op ons zit te wachten en hij Yunah nog vaag herkent van de tussentijdse toets.

Nadat de examinator alles heeft gecheckt (ID-geboorte datum en BSN nummer) legt de examinator de bedoeling van het examen uit. En hierna heeft Yunah nog mogelijkheden tot het stellen van vragen.

Eenmaal buiten gaan Yunah en de examinator in de auto en ik blijf bij het CBR wachten tot ze terug komen en wacht vol spanning hoe het zal gaan.

Na ruim een half uur komen Yunah en de examinator terug en probeer ik van de gezichten af te lezen hoe het gegaan is, maar helaas zie ik bij beide niets.

Nadat we weer plaatsnemen krijgen we te horen dat Yunah geslaagd is en geeft hij hem nog wat laatste adviezen mee.

Bijzonder blij en opgelucht verlaten we het CBR terrein en gaan terug naar de rijschool waar we samen naar binnen gaan en ik Yunah nog een klein presentje overhandig en hem veel succes wens.

Na nog een foto bij de lesauto nemen we afscheid en scheiden onze wegen.

Yunah heeft nog een reactie achtergelaten over de rijschool:

“De lessen zijn gestructureerd, maar naar aanloop van het examen kreeg ik ook veel zelfstandige ervaring waardoor ik de eerste keer geslaagd ben. Deze strategie van lesgeven was prettig. Verwacht wel wat meer lessen dan gemiddeld”.

Ik hoop dat jullie het interessant vonden om te lezen hoe zo’n dag met rijexamen gaat. Laat een  reactie achter als je nog een leuke anekdote weet van hoe het voor jou was om rijexamen te doen.