Home < Blog < Beginnende bestuurder

Beginnende bestuurder

Als je voor het eerst in een vreemde auto rijdt is dit altijd even wennen. Meestal is dit een andere auto als waar de beginnende bestuurder in gelest heeft.
Zorg ervoor dat voordat je wegrijdt je eerst kijkt waar alle belangrijke bedieningsorganen zitten. Onder andere:

– Waarschuwingslichten (gevaren lichte)
– Claxon
– Verlichting
– Ruitenwissers (hoe werken deze, ook het sproeien)
– Navigatie etc.

Meestal voelt de koppeling anders aan en remt de vreemde auto ook anders dan de auto waar de bestuurder zijn lessen in heeft gehad.
Begin op een rustig stukje, rij een aantal keren weg en stop een aantal keren. Zo heb je de gelegenheid om aan de koppeling en de rem te wennen.

1ste keer alleen
Voor het zelfvertrouwen is het belangrijk dat je de eerste keer gelijk alleen gaat rijden. Sommige moeten hier even doorheen.

Overdag
Zeker in de herfst of winterperiode, is het verstandig dat de beginnende bestuurder, begint met rijden als het licht is. Overdag heb je meer overzicht en de gevaar setting is, geringer dan in het donker.

Vertrouwd stuk
Als beginnende bestuurder, maak het niet te moeilijk. Rij een stuk wat bekend is en wat leuk is om te doen. Bijvoorbeeld naar de Mac Drive.

Rustig moment
Als je het spannend vindt om de 1ste keer te gaan rijden, Zoek een dag en tijdsstip uit dat het rustig op de weg is. Bijvoorbeeld zondag ochtend.

Maak afspraken
De meeste mensen die bij een beginnende bestuurder in de auto gaan zitten als passagier, weten dat hij/zij een beginner is. Sommige hebben de neiging om “mee te rijden”. Dit kan soms best nuttig zijn, maar ook zeker storend.
Maak hier voorafgaand aan de rit afspraken over. Wil je wel/geen feedback en zo ja, wanneer. Vooraf, tijdens of na een bepaalde situatie, of zelfs na de rit.
Vooral ouders hebben de neiging om “mee te rijden”. Het loslaten valt niet mee.

Uit onderzoek blijkt dat een beginnende bestuurder gemiddeld genomen de eerste 2 jaren na het behalen van zijn/haar rijbewijs meestal geen schade rijdt. Na 2 jaren denkt de bestuurder vaak al een ervaren bestuurder te zijn. Ze worden onvoorzichtig en nemen meer risico en zijn minder alert. Dit laatste is een valkuil. 92% van alle ongevallen wordt veroorzaak door menselijk falen. De bestuurder zelf is dus grotendeels zelf de oorzaak voor het veroorzaken van schade.