Home < Autorijlessen < Theorielessen mét slagingsgarantie

Theorielessen mét slagingsgarantie

De juiste rijschool, ook voor je theoriecursus!

Bij het behalen van je rijbewijs komt meer kijken dan alleen het slagen voor je praktijkexamen. Voordat je aan je praktijkexamen mag deelnemen, moet je geslaagd zijn voor het theorie-examen bij het CBR. Spannend, en zeker niet altijd even leuk. Bij rijschool Leswereld in Malden bieden we naast rijlessen daarom ook een theoriecursus met examentraining aan. Met onze theoriecursus wordt dat examen een eitje!

Wat vind je op deze pagina?

Stoom jezelf klaar voor je theorie-examen

Je kunt je op verschillende manieren voorbereiden op je theorie-examen. Wat het beste werkt, is voor iedereen anders. Waar sommige mensen het prettig vinden zelfstandig te studeren voor het examen, leren anderen beter in een groepsverband waarbij ze vragen kunnen stellen aan een ervaren rijinstructeur.

Als je bij Leswereld lest, heb je de mogelijkheid om je op verschillende manieren voor te bereiden op je theorie-examen. Je kunt:

  1. Zelfstudie doen
  2. Zelfstudie doen en een examentrainingsmiddag volgen
  3. Onze theoriecursus volgen


Kijk voor de actuele prijzen op onze tarievenpagina.

Zelfstandig of liever samen?

Voor je theorie-examen moet je veel informatie uit je hoofd leren en de stof is niet altijd even interessant. Heb je geen zin om avonden lang in je eentje de boeken in te duiken en wil je graag op een efficiënte wijze leren voor je theorie-examen? Word je beter gemotiveerd wanneer je een vaste middag per week les hebt dan wanneer je in je eentje thuis zit? En vind je het prettig direct je vragen te kunnen stellen? Dan is onze theoriecursus iets voor jou.

Lijkt zelfstudie jou toch prettiger dan theorielessen? Dat kan natuurlijk ook. Bij Leswereld kun je een zelfstudiepakket aanschaffen. Dit bestaat uit een theorieboek met alle informatie die je moet kennen voor het examen en toegang tot de online leermodule met onder andere deeltoetsen per hoofdstuk, oefenexamens en lesfilms voor gevaarherkenning

Onze theoriecursus: altijd in ontwikkeling

De opzet van de theoriecursus van Leswereld is altijd in ontwikkeling. Aan de hand van feedback van eerdere cursisten passen we de inhoud en de vorm van lesgeven waar nodig aan. Zo proberen we onze theoriecursus zo optimaal mogelijk in te richten voor onze cursisten.

Vanaf 2021 – als corona dit toelaat – starten we weer met het geven van de theoriecursus. De opzet is anders dan voorheen. Tijdens de eerste bijeenkomst starten we meteen met een volledig proefexamen. Aan de hand van de resultaten en onderling overleg bepalen we gezamenlijk de indeling van de lesstof van de drie lesbijeenkomsten. De meerderheid beslist welke stof aan bod komt.

Wil je toch dat bepaalde stof wordt besproken, dan kunnen er in klein verband – tegen een kleine vergoeding – extra bijeenkomsten ingepland worden. De 4e bijeenkomst is een trainingsbijeenkomst. We doen dan 2 volledige proefexamens die we aansluitend bespreken.

Tijdens de cursus kunnen de volgende hoofdstukken aan bod komen:

1. Introductie verkeersregels5. Bijzondere wegen – gebieden
2. Veilig op weg6. Verkeerstekens
3. Gedrag op kruispunten7. Risico’s op de weg
4. Gedrag op de weg8. Gebruik voertuig, afmeting/lading

Deelnemen aan de theoriecursus

Onze theoriecursus bestaat uit 3 lesmiddagen en 1 middag examentraining. De lessen en de examentraining vinden plaats op zaterdagmiddag en duren steeds 2 uur, van 13:00 tot 15:00. Voor de theorielessen kom je naar onze autorijschool in Malden.

Er is beperkt plek bij de theoriecursus. We werken in een kleine groep waar veel ruimte is voor vragen en persoonlijke begeleiding. De theoriecursus wordt begeleid door Tom Luijten, bij wie je met al je vragen terecht kunt.

Tijdens de theorielessen maken we gebruik van een handig digitaal systeem. Via je smartphone of een tablet met WiFi kun je tijdens de lessen makkelijk examens oefenen. Neem je telefoon of tablet dus mee naar de lessen.

Wanneer je de cursus hebt voltooid en goed voorbereid bent op het examen, kun je zelf je theorie-examen inplannen bij het CBR. Wij kunnen dit ook voor je doen, maar hier zijn extra kosten aan verbonden. De kosten voor het theorie-examen zijn voor eigen rekening. Kijk op de site van het CBR voor de actuele prijzen.

Wil je eindelijk je theorie-examen halen? Tijdens onze theoriecursus bieden wij de hulp die jij nodig hebt om te slagen. De cursus wordt eens per kwartaal gegeven. Bel of mail om te informeren naar de volgende cursusdata en meld je aan!

Theoriecursus bij faalangst, autisme of ADHD

Het halen van je theorie-examen is al lastig en spannend genoeg. Wanneer je faalangst, autisme, ADHD of ADD hebt, kan dit bij zo’n examen nog extra tegenwerken. Het kan ervoor zorgen dat je extreem nerveus bent of dat je moeite hebt met je concentreren tijdens het examen. Hierdoor maak je het examen misschien minder goed dan je zou willen en kunnen. Zonde, want je kunt het wel!

Het volgen van een theoriecursus kan ervoor zorgen dat een deel van de zenuwen wordt weggenomen. Samen zorgen we ervoor dat jij goed voorbereid het examen in gaat en precies weet wat er komen gaat. Leswereld heeft veel ervaring in het lesgeven aan mensen met faalangst, autisme, ADHD en ADD en we weten hoe we dit moeten aanpakken. Bij ons ben je dus aan het juiste adres. 

Wanneer kun je het beste een theoriecursus volgen?

Het is verstandig om het starten met de theoriecursus niet te lang uit te stellen. De kennis en inzichten die je opdoet tijdens de cursus zijn niet alleen belangrijk voor het behalen van je theoriecertificaat. Wat je leert tijdens de autotheorielessen komt ook bij de praktijklessen goed van pas. Je haalt meer uit je praktijklessen wanneer je weet welke regels gelden in verschillende verkeerssituaties en wat de borden die je onderweg tegenkomt betekenen.

Andersom kunnen praktijklessen je ook helpen bij de theoriecursus. Bij examenvragen herken je misschien situaties uit de praktijk. Vooral bij het onderdeel gevaarherkenning kan dit handig zijn. Je kunt je beter inleven in de situatie en daardoor een betere inschatting maken.

Geldigheid theoriecertificaat

Wanneer je na afloop van de theoriecursus je examen gaat plannen, is het belangrijk om in je achterhoofd te houden dat je theoriecertificaat 1,5 jaar geldig is. Je moet dus binnen 1,5 jaar je praktijkexamen halen. Anders moet je opnieuw een theorie-examen afleggen. Wanneer je denkt langer dan 1,5 jaar nodig te hebben voor het halen van je praktijkexamen, kun je je theorie-examen beter nog even uitstellen.

Afmelden voor de theorielessen

In onze rijschool hebben we plek voor een beperkt aantal cursisten per les. Heb je je aangemeld voor een les en kun je toch niet komen? Geen probleem, maar meld je wel 24 uur voor aanvang van de les af. Je kunt de les dan een andere keer inhalen.

Het theorie-examen

Voordat je je, met behulp van onze theoriecursus of zelfstandig, gaat voorbereiden op het theorie-examen is het prettig om te weten wat je precies te wachten staat. Hoe ziet zo’n theorie-examen er nou eigenlijk uit? Wat voor vragen kun je verwachten? Wanneer ben je geslaagd voor je examen?

15 minuten voor de start van het examen meld je je op de examenlocatie met je identiteitsbewijs en je reserveringsnummer. Je meldt je aan voor je examen bij de aanmeldzuil. Vervolgens krijg je een kluisje toegewezen, waar je al je spullen in stopt, behalve je ID. Die neem je mee naar je examen. Wanneer je aan de beurt bent, ga je de examenzaal in en maak je je examen individueel op een computer met touchscreen.

Theorie-examens voor iedereen

De meeste mensen doen de reguliere variant van het theorie-examen, maar er zijn ook andere opties. Je kunt je theorie-examen bijvoorbeeld in het Engels doen of met een tolk erbij.

In sommige gevallen kun je ook extra tijd krijgen voor je examen. Dit kan bijvoorbeeld wanneer je dyslexie of een andere aandoening hebt. Wanneer je een theorie-examen doet met extra tijd krijg je 15 minuten extra tijd die je kunt gebruiken voor de onderdelen kennis en inzicht. Voor gevaarherkenning kun je geen extra tijd krijgen.

Je kunt ook een individueel begeleid examen doen. Les je bij ons omdat je bijvoorbeeld faalangst of autisme hebt, dan kan dit een interessante optie voor jou zijn. De inhoud van dit theorie-examen is hetzelfde als bij de reguliere examens.

Tijdens deze variant van het theorie-examen zit je echter alleen, dus zonder andere examenkandidaten, in een ruimte met een medewerker van het CBR. Hierdoor heb je minder afleiding en meer rust tijdens het examen. De medewerker van het CBR leest de vragen voor en licht het examenproces toe.

Een individueel begeleid examen kun je aanvragen als je al eerder een examen met extra tijd of een individueel begeleid examen hebt gedaan, maar niet bent geslaagd. Ook kun je in aanmerking komen voor een individueel begeleid examen met een verklaring van een specialist.

Welke onderdelen komen aan bod?

Het theorie-examen bestaat uit drie onderdelen: gevaarherkenning, kennis en inzicht. Tijdens de theoriecursus word je goed op deze drie onderdelen voorbereid.

Bij gevaarherkenning gaat het om, zoals het woord al zegt, het herkennen van gevaren en bepalen hoe je hierop moet reageren. Je kunt hierbij steeds kiezen uit ‘remmen’, ‘gas los’, of ‘niets doen’. Dit onderdeel bestaat uit 25 vragen.

In het kennisonderdeel laat je zien dat je alle feiten en regels kent en kunt benoemen. Hier krijg je bijvoorbeeld vragen over de betekenis van bepaalde verkeersborden. Dit onderdeel bestaat uit 12 vragen.

Bij het laatste onderdeel, inzicht, laat je zien dat je deze kennis ook kunt toepassen en de juiste beslissingen neemt. Een voorbeeld van een vraag is ‘Moet je in de volgende verkeerssituatie de voetganger voor laten gaan?’. Dit onderdeel bestaat uit 28 vragen.

Hoelang duurt het examen?

Voor het reguliere theorie-examen heb je 30 minuten de tijd. Bij het onderdeel gevaarherkenning heb je 8 seconden om de vraag te beantwoorden.

Bij de overige twee onderdelen kun je zelf de tijd indelen. Je bepaalt zelf hoe lang je over een vraag doet. Voor het kennisonderdeel heb je ongeveer 8 minuten de tijd en voor het inzichtonderdeel heb je ongeveer 16 minuten om alle vragen te beantwoorden.

Ben ik geslaagd?

De vraag waar het natuurlijk allemaal om draait: heb ik mijn examen gehaald? Op het antwoord hoef je gelukkig niet lang te wachten. Na afloop van je examen hoor je gelijk of je bent geslaagd. Om te slagen moet je minimaal 13 vragen over gevaarherkenning, 10 kennisvragen en 25 inzichtvragen goed beantwoorden.

Ongeveer 15 minuten na je examen ontvang je de uitslag ook via de mail. Je krijgt dan een uitslagformulier waarop je kunt zien in welke onderdelen je veel fouten hebt gemaakt. Zo weet je als je niet slaagt precies voor welke onderwerpen je nog extra moet studeren de volgende keer.

Heb je onze theoriecursus gevolgd en lukt het nou toch niet de eerste keer? Niet getreurd. Dan proberen we het gewoon opnieuw. Wij bieden bij onze theoriecursus namelijk een slagingsgarantie. Je mag naar de theorielessen blijven komen, totdat je bent geslaagd.

Ben je wel geslaagd? Gefeliciteerd! Je certificaat is 1,5 jaar geldig. Als je binnen deze tijd ook je praktijkexamen haalt, heb je je rijbewijs binnen!

Tips voor het theorie-examen

Zoals je hebt kunnen lezen, komt er best wel wat kijken bij een zo’n theorie-examen. Tijdens onze theoriecursus zorgen wij ervoor dat je goed voorbereid bent op alles. De drie onderdelen gevaarherkenning, kennis en inzicht komen uitgebreid aan bod en we oefenen met het maken van examens. 

Wat kun je zelf nog meer doen ter voorbereiding op je theorie-examen? Hier nog een aantal tips:

Deze tip lijkt vanzelfsprekend, maar het autotheorie-examen wordt vaak onderschat. Het is een lastig examen. Een goede voorbereiding is daarom belangrijk. Ga dus zeker niet naar het examen zonder te leren. Zonde van je tijd en geld!

Naast het leren van de stof is het oefenen van examenvragen ontzettend belangrijk ter voorbereiding van je theorie-examen. Door te oefenen met oefenexamens weet je wat voor vragen je kunt verwachten en waar je op moet letten tijdens het examen. Vooral bij het onderdeel gevaarherkenning is oefenen van groot belang.

Deze tip sluit aan op de tip hierboven. Door het maken van oefenexamens zie je welke onderdelen je al goed beheerst en bij welke onderdelen je nog veel fouten maakt. Zo zie je gelijk aan welke onderdelen je nog wat extra aandacht moet besteden. Verstandig is om de theorie van deze onderdelen nog een keer goed door te nemen en wat extra vragen over het onderwerp te oefenen.

De stof die je leert tijdens de theoriecursus of door middel van zelfstudie kun je eenvoudig oefenen in de praktijk. Loop een rondje in de buurt of fiets richting de supermarkt en besteed eens extra aandacht aan de verschillende verkeerssituaties die je onderweg tegenkomt.

Stel jezelf vragen zoals ‘wie heeft voorrang in deze situatie?’ en ‘Hoe hard mag je op deze weg?’ Of test je verkeersbordenkennis bij de verschillende verkeersborden die je onderweg tegenkomt.

Zorg op de dag van het examen dat je ruim op tijd van huis vertrekt en leg de avond van tevoren alvast je legitimatiebewijs klaar. Zo weet je zeker dat je op tijd komt en dat je niet op het laatste moment je legitimatie nog moet zoeken. Dit voorkomt onnodige extra stress voorafgaand aan het examen. Hoe ontspannener je het examen ingaat, hoe beter je je examen kunt maken.

Meld je nu aan!

Wil je je graag goed voorbereiden op je theorie-examen en je slagingskans vergroten? Meld je dan aan voor onze theoriecursus, bestaande uit 3 theorielessen en 1 examentraining met persoonlijke begeleiding van een ervaren rijinstructeur. Neem voor meer informatie en de beschikbare data even contact met ons op.