Rijden met faal- of rijangst
Wil jij graag je rijbewijs halen en zelfverzekerd de weg op, maar heb je faal- of rijangst? Dit kan het succesvol volgen van een rijopleiding en het behalen van je rijbewijs bemoeilijken. Misschien heb je je rijbewijs zelfs al, maar durf je om wat voor reden dan ook de weg niet meer op.
Bij rijschool Leswereld kun je terecht voor een aangepaste rijopleiding, waarbij we rekening houden met jouw rij- en/of faalangst. Samen gaan we jouw angst overwinnen en ervoor zorgen dat je zelfverzekerd aan het verkeer kan deel te nemen.
Wat vind je op deze pagina?

Rijangst
Wanneer je last hebt van rijangst ben je bang om zelf auto te rijden en/of om bij andere mensen in de auto te zitten. Het liefst vermijd je autorijden en wanneer je dit wel doet, zit je met een gespannen gevoel in de auto. Voor mensen met rijangst is contact opnemen met een rijschool al een overwinning op zich.
Rijschool Leswereld heeft veel ervaring in rijopleidingen voor mensen met rijangst. Samen zorgen we er niet alleen voor dat jij je rijbewijs haalt, maar ook dat je met een veilig gevoel in de auto zit. Het behalen van je rijbewijs moet bovenal een prettige ervaring zijn. Stap voor stap gaan we samen jouw rijangst overwinnen.
Rijangst in Nederland
Je kunt rijangst hebben tijdens je rijlessen, maar rijangst komt vaker voor bij mensen die hun rijbewijs al hebben behaald.
In Nederland hebben ongeveer 7 miljoen mensen een geldig rijbewijs. Hiervan hebben 1 miljoen mensen last van overmatige angst tijdens het autorijden. 1 op de 7 mensen is dus bang om aan het verkeer deel te nemen. Ongeveer een half miljoen van de mensen met rijangst vermijdt bepaalde trajecten tijdens het autorijden. Zij rijden bijvoorbeeld niet op de snelweg of door tunnels. De andere helft van de mensen met rijangst durft zelfs helemaal niet meer auto te rijden. Aan rijangst is dus helemaal niks raars en je bent zeker niet de enige.
Waar komt rijangst vandaan?
Rijangst kan verschillende oorzaken hebben. Rijangst kan bijvoorbeeld ontstaan door trauma na een ongeluk of wanneer je na het behalen van je rijbewijs een lange periode niet meer hebt gereden. Rijangst kan ook voortkomen uit een algemene angst- of paniekstoornis, bijvoorbeeld agorafobie, de angst om een vertrouwde en veilige omgeving te verlaten.
Iedere rijangst is anders
Rijangst kan een algemene angst voor autorijden zijn. Je bent bang om in de auto te stappen en aan het verkeer deel te nemen, ongeacht de omstandigheden waarin je moet rijden. Je kunt ook rijangst hebben in specifieke situaties. Veel mensen durven bijvoorbeeld niet op de snelweg te rijden, voelen zich angstig in tunnels of worden enorm nerveus bij spoorwegovergangen.
Hoe rijangst er precies uitziet is dus voor iedereen anders. Samen gaan we stap-voor-stap werken aan jouw rijangst. Samen met Tom, je rijninstructeur, ga je op zoek naar de ontbrekende puzzelstukjes die jij nodig hebt om zonder of met minder angst auto te rijden. Daarbij is het belangrijk helder te krijgen op welke momenten de rijangst zich precies manifesteert en hoe de rijangst zich uit. Komt de angst al op bij de gedachte dat je moet gaan autorijden? Of is de angst er alleen tijdens het autorijden? En op welke momenten dan precies? Of komt de angst pas op na het autorijden in de vorm van een fysieke (bv. hartkloppingen of hoofdpijn) of mentale reactie (bv. een emotie)?
Hoe gaan we te werk bij rijangst?
Om de rijangst te verminderen moeten we samen helder krijgen wat de bron van je angst is. We gaan schematisch en analyserend te werk. Waar komt de rijangst precies vandaan? Is het een ervaring/gevoel of zit de angst op technisch vlak? Vaak is het een combinatie van beide. De één versterkt de ander. Het helpt dan vaak om te zorgen dat de basistechniek goed is. Het gevoel volgt dan meestal.
Stel je voor, je hebt last van rijangst op de snelweg. We kijken dan eerst wanneer je deze angst precies hebt. Is dat bijvoorbeeld bij het invoegen, uitvoegen of tijdens het inhalen? En wat vind je dan precies moeilijk aan deze situaties? Je vindt het bijvoorbeeld lastig om in te schatten wanneer je tijdens het invoegproces wel of niet kunt invoegen. Dit komt vaak voort uit een angst om de andere auto te raken.
Wanneer we weten waar de rijangst precies vandaan komt, kunnen we deze overwinnen. We maken dan een plan van aanpak met oefeningen. Door bijvoorbeeld in een woonwijk de lesauto naast een andere auto te zetten en te laten zien dat als je beide koplampen van de andere auto in de buitenspiegel ziet, je altijd naar links kunt opschuiven, ontstaat er vertrouwen tijdens het invoegen op de snelweg. Soms is de stap dan nog te groot om gelijk de snelweg op te gaan. We oefenen dan eerst met het wisselen van rijstrook binnen de bebouwde kom. Het wisselen van rijstrook bij een lage snelheid is minder eng dan bij hoge snelheid. Stap-voor-stap gaan we te werk om ervoor te zorgen dat jij met een prettig gevoel de weg op kunt.
De leservaring van Kelly (22)
Kellie (22 jaar) uit Nijmegen durfde na het behalen van haar rijbewijs niet meer te rijden vanwege rijangst. Samen met Leswereld heeft ze haar rijangst kunnen overwinnen. Ze deelt haar ervaring.
“Na het behalen van mijn rijbewijs heb ik zeer weinig rijervaring opgedaan, met als gevolg rijangst. Ik ben op zoek gegaan naar een rijschool die mij hierin kon ondersteunen en les kon geven in mijn eigen auto. Na het plaatsen van een berichtje op de site van Leswereld werd er snel contact met me opgenomen en maakten we een afspraak voor een intakegesprek. In dit gesprek probeerden we samen het probleem duidelijk te krijgen en stelden we een lesplan op. De lessen hebben mij geholpen om het vertrouwen in mezelf en (het gevoel van) de controle tijdens het rijden terug te krijgen, zodat ik weer zelfstandig de weg op durf.”
Wat de reden ook is dat je de weg niet meer op durft, of je nu algemene rijangst hebt of bang bent op bepaalde trajecten, rijschool Leswereld helpt je graag je rijangst te overwinnen. Wil jij net als Kelly je rijangst overwinnen en eindelijk weer zelfverzekerd deelnemen aan het verkeer? Neem dan contact met ons op. Dan plannen we een intakegesprek in.

Faalangst
Faalangst is wat algemener dan rijangst. Je bent niet zozeer bang om auto te rijden, maar je hebt een algemene angst om te falen. Wanneer je faalangst hebt, ben je vaak bang om fouten te maken, te kort te schieten of bepaalde verwachtingen niet waar te kunnen maken. Faalangst komt vaker voor dan je denkt en kan zich op verschillende manieren uiten. Het maakt niet uit hoe goed je ergens in bent, je bent toch bang om te falen of fouten te maken. Tijdens rijlessen en al helemaal tijdens een rijexamen kan dit ontzettend lastig en frustrerend zijn.
Vaak weet je al van je zelf dat je last hebt van faalangst voordat je begint met autorijden. Meestal heb je hier in eerdere situaties in je leven, zoals presentaties of examens, al eens mee te maken gehad. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je hier pas tijdens de rijlessen, de tussentijdse toets of zelfs pas tijdens het examen achter komt.
Wanneer je last hebt van faalangst tijdens de rijlessen ben je bij Leswereld aan het juiste adres. Je rijinstructeur, Tom Luijten, heeft veel ervaring in het lesgeven van mensen met faalangst en kan waar nodig de rijopleiding voor je aanpassen.
Hoe gaan we te werk bij faalangst?
Bij Leswereld zien we vaak dat faalangst zich op twee manieren manifesteert. Het kan zijn dat je een algemene angst hebt om te falen. Dit kan ook tijdens de rijlessen al naar boven komen. Het kan ook zijn dat je enkel last hebt van faalangst bij toetsmomenten en dat je deze faalangst tijdens de rijlessen niet ervaart.
Algemene faalangst
Wanneer je last hebt van algemene faalangst komt dit dus vaak al tijdens de rijlessen naar boven. We zien dan vaak dat wanneer iets aan het begin van de les niet helemaal goed gaat, je dat gevoel gedurende de rest van de les vast blijft houden. De situatie blijft de rest van de les door je hoofd spoken en je hebt het gevoel dat je het niet kunt en misschien ook niet gaat leren. Hierdoor ben je extra gefocust op wat er nog meer misgaat en lukken dingen die normaal goed gaan ineens niet meer. We noemen dit een self fulfilling prophecy (SFP). Doordat je denkt dat je iets niet kunt, lukt het ook daadwerkelijk niet meer.
Tom is getraind om dit proces te herkennen. Hij zal op een positieve manier feedback geven die je kan helpen. De manier van aanpak bij algemene faalangst is per persoon verschillend. Wanneer we het probleem herkennen, maken we samen afspraken over hoe we het beste met deze situaties om kunnen gaan, zodat jij je steeds vrij genoeg voelt om een rijles te zien als een trainingssituatie, waarbij het maken van fouten een onderdeel is van je leerproces.
Faalangst bij toetsmomenten
Wanneer je last hebt van faalangst bij toetsmomenten is de RIS-methode bij uitstek geschikt om hiermee om te leren gaan. De RIS-methode zit vol met toetsmomenten op individueel lesonderdeel en leermodule niveau. Hierdoor wordt tijdens de rijlessen al vrij snel duidelijk hoe jij omgaat met deze situaties. Tom kan je verschillende tips geven. Samen kijken we of je met behulp van deze tips tijdens het volgende toetsmoment minder hinder ondervindt van de angst om iets fout te doen.
Het kan zijn dat je samen met je begeleider van alles geprobeerd hebt en dat blijkt dat het patroon moeilijk te doorbreken valt. Ook dan heeft Tom in zijn ‘toolbox’ gereedschap om je in ieder geval tijdens het rijexamen enigszins rust te geven.
Wij werken regelmatig met kandidaten die bij een examen medicatie innemen om kalmer te blijven. Niet iedereen wil dit of staat hiervoor open. Dit is een keuze die je zelf kunt maken. We hebben inmiddels veel kandidaten begeleid die wel van medicatie gebruik wilden maken. Tijdens de rijles oefenen we dan al, terwijl je deze medicatie gebruikt hebt. We kijken precies op welk tijdstip je de medicatie het beste kunt innemen. De ervaringen hiermee zijn voor de meeste cursisten bijzonder positief.
Faalangstexamen
Wanneer je last hebt van faalangst kan het rijexamen iets zijn waar je tegenop ziet. Bij mensen met faalangst loopt de spanning tijdens een examen vaak zo hoog op dat ze een black-out krijgen of dat ze niet meer goed functioneren. Het is natuurlijk zonde als je je rijbewijs niet haalt, omdat je te zenuwachtig bent. Leswereld kan een speciaal faalangstexamen voor je aanvragen bij het CBR. Tijdens het faalangstexamen wordt wat extra rust gecreëerd, zodat je onder prettige omstandigheden je examen kunt doen.
Wanneer je tijdens het lessen al weet dat je last hebt van faalangst kan het faalangstexamen bij voorbaat een verstandige keuze zijn. Het kan ook zijn dat je tijdens het lessen nergens last van hebt. Je zit vol zelfvertrouwen in de auto en rijdt als de beste, maar tijdens je examen word je zo zenuwachtig dat je niet meer kunt laten zien wat je kunt. Ook dan is een faalangstexamen voor jou een interessante optie.
Deskundige begeleiding tijdens je examen
Bij een faalangstexamen krijg je een examinator die is getraind in het begeleiden van mensen met faalangst. De examinator neemt, voordat je aan je examenrit begint, ruim de tijd om zich voor te stellen en kennis te maken. Doordat je langer in alle rust met elkaar praat, leer je de examinator wat beter kennen en voelt hij of zij minder als een vreemde.
Doordat de examinator gespecialiseerd is in faalangstexamens, heeft hij of zij al snel door wat voor jou het beste werkt. Bij de ene kandidaat werkt het om aan het begin wat meer te kletsen om rustig te worden, terwijl de andere kandidaat het fijn vindt om zo snel mogelijk te beginnen, zodat de spanning niet te veel toe kan nemen.
Voorafgaand aan het examen vraagt de examinator of je het prettig vindt tijdens de rit wat te kletsen of dat je dit liever niet wil. Beide is prima. Het doel van de examinator is om de optimale randvoorwaarden te creëren, zodat jij kunt presteren.
Wat maakt het faalangstexamen anders dan een regulier examen?
Een faalangstexamen is niet makkelijker dan het reguliere praktijkexamen. De eisen zijn hetzelfde. Wat maakt een faalangstexamen dan anders? Het faalangst examen duurt langer dan het reguliere examen. In totaal heb je 1 uur en 20 minuten de tijd, waarvan je 35 minuten aan het rijden bent. De extra tijd zorgt voor meer rust om je examinator te leren kennen en tijd om een time-out aan te vragen.
“Vraag om een time-out! Mocht je tijdens de examenrit merken dat je te gespannen bent, kun je een time-out aanvragen. Je vraagt dan of je even mag stoppen om tot rust te komen. Je zet de auto even aan de kant en kunt bijvoorbeeld even uitstappen.”
In de regel mag je dit tijdens je examen drie keer doen, maar mocht het een vierde keer nodig zijn, is dat vaak ook prima. Op deze manier worden de optimale omstandigheden gecreëerd tijdens jouw rijexamen, zodat je in alle rust kunt laten zien wat je in huis hebt.
Lessen in een automaat
De automaat is de toekomst. Veel mensen hebben al een automaat en met de opkomst van de elektrische auto zullen dat er de komende jaren nog veel meer worden. Bij Rijschool Leswereld geven we daarom les in een automaat.
Rijden in een automaat is een stuk veiliger dan rijden in een schakelauto. Doordat je tijdens het rijden minder handelingen moet verrichten, hoef je je aandacht minder te verdelen en kun je je beter focussen op het verkeer. Hierdoor wordt rijden in een automaat vaak als prettiger ervaren. Een bijkomend voordeel is dat je gemiddeld 7-10 lesuren minder nodig hebt, voor het behalen van een automaat rijbewijs, oftewel rijbewijs B met code 78, ten opzichte van een rijbewijs voor een schakelauto. Dit levert al gauw een besparing van €450 tot €500 op!
Wil je meer weten over rijles met rij- of faalangst bij Leswereld? Neem dan even contact met ons op. Wij beantwoorden je vragen graag!