Home < Autorijlessen < De eerste rijles

De eerste rijles

Het is zover: je eerste rijles!

Gefeliciteerd! Je gaat beginnen aan je rijopleiding bij Leswereld! Je rijopleiding begint natuurlijk met je eerste rijles. De eerste rijles is heel leuk, maar kan ook ontzettend spannend zijn. Je gaat iets doen wat je nog nooit gedaan hebt en weet niet precies wat je te wachten staat. Het is dus niet gek dat je een beetje zenuwachtig bent. Geen zorgen, dat is iedereen.

Daarom vertellen we je graag meer over wat je kunt verwachten van de eerste rijles, zodat je goed voorbereid begint.

Wat vind je op deze pagina?

Het inplannen van je eerste rijles

De eerste stap op weg naar je rijbewijs: het inplannen van je eerste rijles. Je maakt samen met je rijinstructeur, Tom Luijten, een afspraak voor je eerste rijles. Voorafgaand aan de eerste rijles heb je al kennis gemaakt met Tom en de manier van lesgeven. Als je tijdens de kennismaking gelijk hebt besloten te beginnen met lessen bij Leswereld laat Tom een kennismakingspakket bij je achter.

Het kan ook zijn dat je er na de eerste kennismaking nog even over wil nadenken. Wanneer je later besluit dat je wil beginnen met lessen, brengt Tom voorafgaand aan de les het kennismakingspakket langs. In het kennismakingspakket zit onder andere een leerboekje, zodat je weet wat je kunt verwachten als je voor de eerste keer zelf gaat rijden.

Voorbereid van start met je eerste rijles

Er zijn een aantal manieren waarop je je kunt voorbereiden op je eerste rijles. Allereerst kun je je voorbereiden met behulp van het leerboekje dat je krijgt van ons. Het kan nuttig zijn om één uur voor het begin van je rijles de lesstof nog een keer door te nemen. Zo zit alles goed in je hoofd voordat de les begint.

Verder is het prettig om comfortabele kleding en schoenen aan te trekken. Trek zeker geen hakken of slippers aan. Dit rijdt een stuk lastiger en kan zelfs gevaarlijk zijn. Zorg daarnaast dat je van tevoren goed hebt gegeten en gedronken en dat je nog even naar de wc bent geweest. Zo voorkom je onnodige afleidingen.

Ook is het handig om vooraf je legitimatiebewijs alvast klaar te leggen. Deze moet je iedere rijles bij je hebben voor eventuele verkeerscontroles. Zorg tot slot dat je op tijd naar het pick-up-point vertrekt, zodat je op de afgesproken tijd aanwezig bent voor je rijles

Wat ga je doen tijdens je eerste rijles?

Moet je gelijk zelfstandig schakelen? Ga je tijdens de eerste les de snelweg op? Wat wordt er precies van je verwacht? Je hebt vast een heleboel vragen en weet niet precies wat je kunt verwachten van je eerste rijles en wat je allemaal gaat leren. Voor je eerste rijles kom je naar de rijschool in Malden. Samen rijden jullie naar een rustige plek in de buurt, bijvoorbeeld een grote parkeerplaats of industrieterrein. Zo kun je rustig oefenen, zonder dat er te veel ander verkeer is.

Tijdens je eerst les krijg je sowieso de eerste stuurvaardigheden mee. Tijdens de les zal Tom eerst twee verschillende stuurtechnieken voordoen: de doorgeefmethode en de overpakmethode. Je hoeft dus nog niet gelijk zelf te rijden. Eerst kijk je naar het voorbeeld. Vervolgens mag je zelf aan de slag. Zo onthoud je de technieken beter. Eenmaal achter het stuur doe je allerlei oefeningen, zoals slalommen, bochtjes oefenen, achteruitrijden, parkeren, enzovoort.

De weg op

Na ruim een uur rijles gaan de meeste leerlingen echt de weg op. Voor de meeste leerlingen is dit een erg spannend moment. Wat we precies gaan doen, is per leerling verschillend, maar in de regel gaan we de stuurtechnieken in het verkeer oefenen.

Dit doen we door oefeningen zoals bochtjes op mini-rotondes of een stukje op aanwijzing rijden met hogere snelheid. Het kan ook zijn dat we al een stukje de snelweg op gaan. Je voelt dan het verschil tussen sturen met lage en hoge snelheid. Je zult merken dat het stuur anders reageert wanneer je met hogere snelheid rijdt.

Evaluatie na de eerste rijles

Na afloop van de eerste rijles evalueer je samen met Tom hoe het is gegaan aan de hand van de RIS-methode. Na de evaluatie vertelt Tom wat je de volgende rijles gaat doen en wat je kunt voorbereiden. Zo weet je altijd van tevoren wat je te wachten staat. Aan het einde van de les word je weer op het pick-up-point afgezet.

RIS-methode

Leswereld werkt met de RIS-methode. RIS staat voor Rijopleiding In Stappen. Dit betekent dat je tijdens je rijopleiding met een stappenplan werkt. Ook betekent het dat jij zelf veel meer het verloop van de rijopleiding kunt bepalen. In het RIS-boekje kun je je voortgang volgen. Zo zie je wat je al kunt en wat je nog gaat leren. Je weet altijd precies waar je aan toe bent.

Uit onderzoek blijkt dat een rijopleiding aan de hand van de RIS-methode ervoor zorgt dat bestuurders veiliger het verkeer in gaan. Ook is het slagingspercentage met deze methode een stuk hoger. Landelijk slaagt gemiddeld 46% van de leerlingen voor hun eerste rijexamen. Bij rijschool Leswereld slaagt maar liefst 80% van de leerlingen de eerste keer!

Help! Wat als ik iets fout doe?

Je bent misschien bang om fouten te maken bij je eerste rijles. Dit is nergens voor nodig. Een rijopleiding is een leerproces. Fouten maken is van onschatbare waarde. Doordat je dingen misschien een keer verkeerd doet, leer en ervaar je waarom je het de volgende keer anders zou kunnen doen.

Iedereen maakt fouten, maar een ongeluk wil je natuurlijk voorkomen. Daarom heeft de instructeur een eigen set pedalen aan de passagierskant van de auto. Hij kan daarmee ten alle tijden ingrijpen. Indien nodig kan de instructeur dus voor je remmen. Je hoeft je hier dus geen zorgen over te maken.

5 tips voor je eerste rijles

Tijdens je eerste les, maar ook tijdens latere rijlessen, heb je waarschijnlijk ontzettend veel vragen in je hoofd. Misschien vind je het moeilijk om deze vragen te stellen of denk je dat je het antwoord al zou moeten weten. Toch kan het stellen van deze vragen je alleen maar helpen.

Je rijinstructeur is er om je te helpen en van vragen stellen leer je alleen maar. Bovendien kan het stellen van vragen die je dwarszitten je een rustiger gevoel geven tijdens het rijden.

Je krijgt les van een ervaren rijinstructeur die weet waar je op moet letten tijdens het rijden. Luister dus goed naar de tips en instructies van je rijinstructeur en probeer deze toe te passen. Zo leer je het meest!

Maar het leerproces is een avontuur voor zowel jou als voor je instructeur. Dus “stuur” gerust bij als je denkt dat dit nodig is. Wil je bijvoorbeeld graag dat Tom een demo geeft of vind je dit juist niet nodig? Geef dit dan gerust aan. Tom staat altijd open voor feedback. Dit is alleen maar leerzaam en goed voor je leerproces.

Je hebt vast genoeg verhalen gehoord over mensen die binnen 20 lessen hun rijbewijs al hadden of juist mensen die drie keer voor hun rijexamen zijn gezakt. Er zijn mensen die tijdens de eerste rijles de snelweg al opgaan en mensen die dit in les 30 doen.

Het is verleidelijk om je eigen voortgang met die van anderen te vergelijken. Toch is het het beste om deze verleiding te proberen weerstaan. Iedereen haalt zijn rijbewijs op zijn eigen tempo en heeft een eigen leerproces. Door jezelf te vergelijken met anderen word je enkel afgeleid.

Hiermee willen we niet zeggen dat je voor je eerste rijles je complete theorieboek uit je hoofd moet kennen. Tijdens je eerste rijles zal je deze kennis nog niet nodig hebben, maar later kan dit goed van pas komen. Je zult tijdens je rijlessen verschillende borden en verkeerssituaties tegen gaan komen. Om het maximale uit de lessen te halen, is het handig als je al weet wat deze borden betekenen en wie voorrang heeft in bepaalde situaties.

Je kunt ervoor kiezen om zelfstandig de theorie te leren en oefenen, maar wij bieden ook een theoriecursus en examentraining aan. In 4 middagen leer jij, onder begeleiding van een ervaren rijinstructeur, alles wat je moet weten voor je theorie-examen

Dit is misschien wel de allerbelangrijkste tip. Ondanks alle spanning die je misschien hebt voor je eerste rijles, is het belangrijk dat je geniet. Je gaat voor het eerste een auto besturen en dit is een leuke en belangrijke stap. Je neemt symbolisch het heft in eigen handen.

Maak je niet te veel zorgen over wat er mis zou kunnen gaan, maar laat het over je heen komen en geniet van de ervaring.