Home < Autorijlessen < Automaat of schakelrijlessen

Automaat of schakelrijlessen

Wat is wijsheid? Je wil je rijbewijs gaan halen, waar kies je voor een schakel -of een automaatrijbewijs. Wat zijn de voor en nadelen?

Steeds vaker krijg ik de vraag, wat is wijsheid een schakel of een automaatrijbewijs. De keuze is vaak persoonlijk en hangt af van verschillende factoren.

Nadelen automaatrijbewijs

De kosten voor een automaatrijbewijs liggen vaak net wat aan de hogere kant, dan voor een schakelrijbewijs. Bij rijschool Leswereld is dit niet zo. De prijs voor een automaatrijles is gelijk aan die van een schakelrijles. In een schakelauto kan je door het schakelen ook meer contact met je auto maken, waardoor veel mensen dit niet graag opgeven. Wanneer je gaat rondkijken voor een tweedehandsauto, zal je ook minder automaten vinden dan schakelbakken, bij nieuwe auto’s merk je de opkomst in automaten erg goed. Daarbij zijn hybride en elektrische auto’s allemaal automaat en tevens zuiniger in de brandstof.

Voordelen automaatrijbewijs

Er is meer rust in de auto doordat je minder handelingen hoeft uit te voeren, ook kan er in minder lessen het rijbewijs worden gehaald, waardoor je weer geld bespaart. De auto kan vrijwel meteen wegrijden, doordat er alleen het gaspedaal hoeft te worden ingedrukt en de auto begint al met rollen zodra de rem wordt losgelaten. Wanneer men ineens tot stilstand moet komen is dit ook geen probleem aangezien er alleen op de rem hoeft te worden getrapt. Als de auto is geparkeerd staat hij al op een rem, waardoor je vaak niet ook nog eens de handrem hoeft te gebruiken bij een helling. Je kan de auto ook niet kapotmaken door verkeerd gebruik van het schakelsysteem. In een file is het handig, omdat er niet gekoppeld en geschakeld hoeft te worden en je kan altijd je linkervoet laten rusten, omdat er maar twee pedalen zijn. Je hoeft minder na te denken, doordat de handelingen van schakelen niet meer nodig zijn, waardoor je sneller kan reageren en alle aandacht kan worden gelegd op het belangrijkste, namelijk het autorijden zelf!

Aantekening automaatrijbewijs

De enige manier om aan het daadwerkelijke rijbewijs te zien dat er alleen in een automaat mag worden gereden, is door de nummercode van 78, bij een medische indicatie is deze code 10.02. Alle kenmerken voor een rijbewijs worden aangegeven door een nummercode, die altijd op de achterkant van het rijbewijs te vinden zijn.

Van automaatrijbewijs naar schakelrijbewijs

Als je later besluit om toch een schakelrijbewijs te halen, dan hoef je alleen het rijexamen opnieuw te doen. Voorafgaand aan het praktijkexamen moet je een Gezondheidsverklaring (Eigen verklaring) indienen bij het CBR. Het CBR kan dan je medische geschiktheid beoordelen.
Rijlessen kunnen aangeraden worden, maar zijn niet verplicht. Het theorie-examen hoeft hiervoor niet opnieuw behaald te worden, daarvoor geldt je automaatrijbewijs. Aangezien het automaatrijbewijs sneller te behalen is, zou dit een makkelijkere weg zijn om toch het schakelrijbewijs in je bezit te krijgen.

Verschil tussen Amerikanen en Europeanen

Dit komt voornamelijk doordat er in Amerika meer mensen houden van luxe en gemak, terwijl in Nederland meer mensen om het gevoel geven. De hogere brandstofkosten zijn in Amerika ook een minder groot probleem, omdat de benzine daar toch al goedkoper is.

Elektrisch rijden

De verwachting is dat in de komende 10 tot 20 jaren er steeds meer elektrische auto’s zullen komen. Dit betekend dat er steeds minder schakel auto’s beschikbaar zullen zijn. Dus ik verwacht dat de komende jaren er een omslag zal plaats vinden en dat steeds meer kandidaten zullen kiezen voor een automaatrijbewijs.

Waar je ook voor kiest voor een schakel of een automaatrijbewijs, voor beide kun je bij Leswereld terecht.
Heb je vragen neem gerust contact op.