Home < Blog < Autorijden met ADD of ADHD: hoe zit dat?

Autorijden met ADD of ADHD: hoe zit dat?

Je rijbewijs halen als je ADD of ADHD hebt, hoeft geen probleem te zijn. Het is alleen wel belangrijk dat je dit op tijd meldt bij het CBR.

Sinds ik mij gespecialiseerd heb in het begeleiden van leerlingen met o.a. ADD of ADHD, zie ik steeds vaker de worsteling van leerlingen en vaak ook hun ouders. Met als voornaamste vraag: hoe moeten we dit aanpakken?

Meld het op tijd

Eigenlijk hoeft het niet ingewikkeld te zijn, als je maar op tijd aangeeft bij het CBR dat je de diagnose ADD of ADHD hebt. Het traject gaat als volgt:

je stuurt (aangetekend) een gezondheidsverklaring op naar het CBR;

  1. je krijgt bericht van het CBR over wat je moet doen;
  2. je hebt een gesprek met een medisch specialist over ADD of ADHD;
  3. de medisch specialist stuurt een verslag van het gesprek naar het CBR;
  4. het CBR neemt aan de hand van deze gegevens een (voorlopig) besluit;
  5. je legt vervolgens een rijtest af (altijd verplicht).

Om te voorkomen dat je rijopleiding tussentijds vastloopt, is het van groot belang dat je op tijd alles regelt. Het is ook belangrijk dat je de betrokken partijen steeds bevraagt hoe lang het gaat duren. Het zou binnen vijf weken afgerond moeten zijn, maar de ervaring leert, dat het soms wel twee tot drie maanden duurt. Vaak roept dit, begrijpelijk, veel frustratie op.

Meld het eerlijk

Helaas maak ik ook mee dat leerlingen en/of ouders bij het invullen van de eigen verklaring verzwijgen dat er sprake is van ADD of ADHD. Let wel: de eigen verklaring moet naar waarheid worden ingevuld. Dit is een wettelijke verplichting volgens de Wegenverkeerswet 1994  (artikel 114).

Mocht er later bij een aanrijding blijken dat er onjuiste informatie is vertrekt, dan kan het rijbewijs ongeldig worden verklaard. Dit kan zelfs betekenen dat de verzekeringsmaatschappij de schade niet uitkeert.

Meer weten? Lees ook eens wat het CBR erover zegt . Mij bellen 024-7370204 naar  mailen info@leswereld.nl mag natuurlijk ook.