Home < Blog < Autorijden? Altijd aandacht bij de spoorwegovergang!

Autorijden? Altijd aandacht bij de spoorwegovergang!

Niet zo lang geleden was er een verschrikkelijk ongeluk bij Dalfsen, waarbij een trein op een hoogwerker botste. Belangrijk voor automobilisten: aandacht voor spoorwegovergangen.

Hoe veilig is een spoorwegovergang eigenlijk? Voetgangers, fietsers en auto’s steken argeloos een spoorwegovergang over. Natuurlijk als de bomen omhoog zijn, maar toch: hoe veilig is de
afstemming tussen weg- en treinverkeer?

Onnodig risico
De aanrijding in Dalfsen, waarbij de treinmachinist het leven moest laten, is een schrijnend voorbeeld en gelukkig niet iets wat heel vaak voorkomt. Toch valt het me op dat er geregeld onnodig risico genomen wordt.

Bijvoorbeeld bij de spoorwegovergang op de Groenestraat in Nijmegen. Hier zie ik regelmatig voetgangers en fietsers nog even snel oversteken, terwijl de bomen dicht gaan of zelfs al dicht zijn. Levensgevaarlijk. Je hoeft daarnaast maar even op YouTube te zoeken en je ziet de meest
verschrikkelijke video’s van/bij spoorwegovergangen.

Altijd goed kijken
Het moge duidelijk zijn dat ik met Leswereld hier extra aandacht aan besteed. Ook als de bomen open zijn, vind ik het belangrijk dat leerlingen een spoorwegovergang niet argeloos benaderen – en dat ze bij het oversteken goed kijken.

Wat vind jij? Moet er iets gebeuren m.b.t. spoorwegovergangen? Of zijn er nieuwe verkeersregels nodig? Laat het in een reactie weten!