Home < Blog < 5 tips voor veilig autorijden bij gladheid

5 tips voor veilig autorijden bij gladheid

Automobilisten: opgepast. In het noorden van Nederland is er al veel ijzel en sneeuw geweest, en in de rest van het land neemt de kans op winterse taferelen straks ook toe. Hier zijn 5 tips om veilig auto te rijden op gladde en/of ondergesneeuwde wegen.

De tips zijn richtlijnen, opgesteld  door de ANWB. Voor uitgebreidere informatie kun je natuurlijk ook Tom Luijten van Leswereld bellen of mailen .

1. Let extra op je afstand
Bij gladheid heb je extra tijd nodig om te reageren op het weggedrag van anderen. Daarom is het extra belangrijk om bij sneeuw en ijzel goed afstand te houden, liefst meer dan je normaal doet. Ook als je haast hebt; de veiligheid van jou en andere weggebruikers is belangrijker dan welke tijdwinst ook.

2. Kijk ver voor je uit
Wie rijlessen bij mij heeft gevolgd, die weet al dat ver voor je uitkijken veel aandacht krijgt bij Leswereld. Wie ver voor zich uitkijkt, kan beter anticiperen op andere weggebruikers. Bovendien stuur je dan meestal vanzelf de goede lijn, bijvoorbeeld bij sneeuw.

3. Neem de tijd om op te trekken
Bij een gladde weg kan optrekken leiden tot glijpartijen. En als er sneeuw ligt, dan kun je jezelf zelfs ingraven – waarop je vast komt te zitten. Wegrijden in de tweede versnelling is daarom een handige tip, maar nog veel belangrijker is om weinig gas te geven als je optrekt en om de koppeling voorzichtig omhoog te laten komen.

4. Voorkom ‘pompend’ remmen
Zorg voor een hoge remdruk, als je remt, en ga niet ‘pompend’ (of in beetjes) remmen. Anders werkt het antiblokkeersysteem (ABS) niet en dan kun je geen noodstop maken. Pompend remmen voorkom je door zowel je rem als de koppeling tegelijkertijd hard in te trappen. Hoor je rare geluiden of gaat het rempedaal trippen? Schrik dan niet: het ABS houdt de wielen draaiende, waardoor je kunt sturen als dit nodig is.

Overigens is het soms slim om juist helemaal niet of slechts een klein beetje te remmen, bijvoorbeeld in bochten. In dat geval laat je gas los om langzamer te gaan en geef je pas gas als je uit de bocht bent.

5. Blijf alert, ook met winterbanden
Winterbanden verkleinen het risico op ongevallen bij gladheid, maar sluiten nooit 100% uit. Als de weg glad is, dan is je remweg langer. Winterbanden verkorten dit, maar extra opletten kan zeker geen kwaad. Het effect van winterbanden is trouwens weg als je te hard rijdt; je remweg is dan weer langer dan normaal.

Moet je de weg op als het glad is? Dan wens ik je een veilige reis. Hopelijk dragen bovenstaande tips daaraan bij. Heb je zelf nog aanvullingen of heel andere tips? Ik hoor ze graag, laat gerust een reactie achter!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA